US Open: Djokovič pred finále proti Murraymu "Zápas nemá favorita"

09.09.2012 Celý región

New York 9. septembra (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič bude súperom Brita Andyho Murrayho v pondelňajšom finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open (22.00 SEČ). Obhajca titulu si v semifinále ako nasadená dvojka poradil so štvorkou "pavúka" Španielom Davidom Ferrerom v štyroch setoch 2:6, 6:1, 6:4 a 6:2.

Zápas v sobotu prerušili v prvom sete za stavu 5:2 pre Ferrera pre silný vietor a blížiacu sa búrku. V dohrávke Djokovič dominoval, keď predviedol svoj typický nátlakový tenis s množstvom víťazných úderov a minimom nevynútených chýb. "Nole" tak pomstil svojho krajana a dobrého kamaráta Janka Tipsareviča, ktorý vo štvrťfinále prehral s Ferrerom po päťsetovej dráme. Rodák z Valencie ani na 40. grandslamovom turnaji v kariére nepostúpil do vytúženého finále.

V rozhodujúcich momentoch Ferrera nepodržalo prvé podanie, s pribúdajúcimi minútami nedokázal držať so súperom krok v dlhých výmenách od základnej čiary. Djokovič, ktorý ťažil z výborného pohybu a kvalitného returnu, bude v pondelok bojovať o šiesty grandslamový titul, druhý v tomto roku. Začiatkom februára zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu tretíkrát triumfoval na Australian Open v Melbourne. S Murraym má Djokovič zatiaľ priaznivú bilanciu 8:6. V grandslamovom finále sa doposiaľ stretli raz, vlani na Australian Open vyhral Srb hladko v troch setoch. Djokovič môže v prípade úspešnej obhajoby titulu získať rekordnú prémiu 2,9 milióna dolárov. Stal sa totiž celkovým víťazom US Open Series - série prípravných turnajov na zámorských hardoch.

Djokovič po postupe do finále žiaril spokojnosťou. "Cítim veľkú úľavu, pretože sa mi podarilo otočiť mimoriadne náročný zápas. David je jedným z najväčších bojovníkov na ATP Tour, ktorý sa nevzdáva za žiadneho stavu. Zaslúži si veľký rešpekt a bolo potešením hrať proti nemu. Mal som šťastie, že v sobotu zápas prerušili, pretože David sa oveľa lepšie vyrovnal s náročnými podmienkami. S trénerom sme sa pred dnešnou dohrávkou modlili, aby nebolo tak veterno. Dnes som bol úplne iným hráčom a z postupu do ďalšieho grandslamového finále mám veľkú radosť. US Open milujem aj kvôli skvelým fanúšikom, ktorí nám dodávajú energiu. Je tu veľká interakcia medzi hráčmi a publikom, najmä nočné zápasy sú jedinečné. Finále proti Murraymu nebude mať jasného favorita. Andy bude bojovať o prvý grandslamový titul, má veľkú motiváciu, no ja túžim obhájiť vlaňajšie prvenstvo. Verím, že diváci uvidia skvelý tenis," povedal Djokovič v prvom interview priamo na kurte.

muži - dvojhra - semifinále:

Novak Djokovič (2-Srb.) - David Ferrer (4-Šp.) 2:6, 6:1, 6:4, 6:2
 

Vyberte región